Walaupun dia tahu bayi yang bakal di lahiirkannya itu tidak selamat, tetapi dia sanggup berjuang selama 33 jam untuk melahiirkan bayinya itu secara n0rmal

Walaupun dia tahu bayi yang bakal di lahiirkannya itu tidak selamat, tetapi dia sanggup berjuang selama 33 jam untuk melahiirkan bayinya itu secara n0rmal. Ramai netizen menitiskan airmata apabila mengetahui sebab dia melakukan perkara itu…

Kisah wanita ini telah menarik perhatian netizen. Walaupun dia tahu dia tidak melaahirkan bayinya dengan selamat, tetapi dia tetap berusaha keras selama 33 jam untuk melahirkan anaknya atas sebab yang sangat mengharukan netizen.

Melahiirkan adalah sebuah proses yang sangat berat bagi seorang ibu. Lebih-lebih lagi jika mengetahui bayi yang bakal keluar tida akan laahir dengan selamat.

Pengasas sebuah badan NGO kebajikan, Radion International yang bernama Eugene Wee berkongsi kisah isterinya, Puu Kanokrat, dan bayi mereka yang belum dilahirkan. Eugene Wee memberitahu yang bayi di dalam kanduungan isterinya yang masih berusia 5 bulan, telah didiagn0sis dengan sejenis penyaakit yang jarang berlaku yang dinamakan sebagai tris0my 18, yang juga dikenali dengan sindr0m Edwards.


Kredit gambar : Facebook Eugene wee

Keadaan tersebut dapat membuatkan pes4kitnya mengalami ketidakuupayaan ment4l yang terruk, kec4c4tan fizikal, dan dalam beberapa kess, j4nin tidak akan selamat selepas dil4hirkan.

Itulah yang berlaku pada bayi Eugene dan sang isteri, ejadian tersebut sangat jarang berlaku. Ianya telah menjadi perbualan di kalangan pakar perub4tan, fakulti perub4tan dan para saintis.

Para pakar perubatan tersebut berharap mereka dapat mengkaji kejadian tersebut dengan lebih mendalam.


Kredit gambar : Facebook Eugene wee

Eugene menyatakan: “Sangat menyedihkan bagi isteri saya, mendengar mereka bercakap tentang 0tak bayi kami, janntungnya yang membesar, lengannya yang tiada, pada mukanya, dan kekurangan bahagian 0rgan. Tetapi dia melupakan em0sinya, kepenat4n fizikalnya, dan perasaannya demi masa depan ilmu kedokt0ran.”

Disebabkan keadaan jaanin bayi Eugene terlalu par4h, dokt0r di Universiti Chiang Mai, Thailand ingin mengambil keseluruhan janiin tersebut untuk dilakukan kajian.


Kredit gambar : Facebook Eugene wee

Ini bermakna isteri Eugene perlu melahiirkan bayi mereka secara n0rmal dan bayi seharusnya dalam keadaan yang sempurna. Eugene dan isteri bersedia untuk mendermakan bayi mereka untuk kajian perb4tan.

Setelah proses persaliinan selama 33 jam yang melelaahkan, jaanin 5 bulan itu telah dilaahirkan dan terus di ambil oleh pakar perub4tan untuk dibuat kajian.

Eugene dan isterinya berharap keputusan yang dilakukannya itu berguna bagi mahasiswa dan pakar perubat4n untuk kajian mereka supaya bayi lain tidak menerima nasiib yang sama seperti bayi mereka.

Perkongsian dari Eugene Di Facebooknya

During the Singapore summit, a young delegate asked me "Eugene, do you think your wife is pretty?" My answer was…

Posted by Eugene Wee on Saturday, September 15, 2018

Semenjak dia memuatnaik kisahnya itu pada 16 September lalu, perkongsian Eugene itu telah dikongsikan hampir 11,000 oleh para netizen. Rata-rata mereka melahiirkan perasaan yang terharu dan menyanjung tinggi apa yang telah dilakukan olehnya dan isteri.

Terima kasih kerana membaca. Silakan SHARE Ya!

Terjemahan Dan Disediakan Oleh Ciungwanara / Beritakopak

Sumber : Facebook Eugene wee / Tribunnews