“Suami Isteri Gaji Berpuluh Ribu. Tapi Dengan Mak Ayah Bukan Main Kedekut Lagi, Lepas Tu Mengadu Duit Takde. SEBAB Itulah…”

“Suami Isteri Gaji Berpuluh Ribu. Tapi Dengan Mak Ayah Bukan Main Kedekut Lagi, Lepas Tu Mengadu Duit Takde. SEBAB Itulah…”

Ibubapa adalah insan yang berk0rban segalanya untuk membesarkan kita. Tanpa mereka kita tidak akan ada di muka bumi ini. Ingatlah bahawa jasa dan peng0rbanan mereka sungguh besar dan tiada apapun yang dapat mengantikannya.

Jadi, janganlah kita berkira dengan rezeki yang kita ada. Ingatlah kepada mereka selagi mereka masih ada di atas dunia ini. Seorang lelaki yang bernama Zakuan Faiz telah menulis di Facebooknya mengenai perkara ini yang seharusnya menjadi teladan untuk kita. Baca coretannya di bawah:

SYURGA P4LSU UNTUK ORANG B0D0H

Aku tidak dapati, doa yang lebih mujarab daripada doa kedua orang tuamu. Khususnya ibu.

Aku dapati begitu ramai orang hebat, khasnya para ulama yang mulia, melainkan mereka didoakan ibu mereka secara khusus.

Ramai yang tak menyedari anugerah yang begitu hebat ini yang mana mereka adalah pintu-pintu syurga, doa mereka umpama doa nabi-nabi, tapi pada kita, mereka hanyalah tempat untuk kita serahkan baby untuk dijaga.

(Gambar Sekadar Hiasan)

Mereka jaga kita dengan penuh kasih sejak kecil, bila kita sudah besar, kita suruh pula mereka jaga anak-anak kita. Betapa cel4kaanya manusia, inilah tanda ki4mat yang Nabi telah maklumkan bahawa ibu akan melahirkan tuannya.

Alasan mereka, hidup susah, banyak hutang, semua kena kerja, anak takda siapa jaga.

Sebenarnya barakah yang sudah hilang. Hinggakan para wanita terpaksa bekerja, keluar dari rumah, melanggg4r fitrah mereka, bergaul dengan lelaki ajn4bi secara bebas, suami mereka menjadi d4yus.

Ada juga yang bukan terpaksa tapi kerana suka-suka. Sebab nak ada duit supaya boleh shopping baju kasut beg tangan penuh satu rumah.

Lelaki menjadi lemah, tidak lagi seperti “Rijal” pada zaman Rasulullah. Cukup seorang untuk beri nafkah, kerana mereka Qana’ah dan Allah limpahkan barakah.

Akhirnya ibu dan bapa yang patut kita jaga sebagai pintu syurga, akhirnya menjadi hamba kepada kita.

Bila kita dah mula kaya, anak-anak dah besar, baru terfikir nak balas jasa ibubapa. Tapi waktu itu sudah terlambat, tak ada nikmat dunia lagi yang dapat gembirakan mereka. Bawa melancong, kaki mereka sakiit. Bawa makan, mereka perlu berpantang. Bawa ke taman, tak larat berjalan.

Yang mereka mahukan ketika itu hanyalah anak mereka sebagai teman.

Tapi demi Allah mereka tak mampu berikan sebab hanya sibuk mengejar kekayaan.

Akhirnya syurga mereka pun pergi. Satu-satunya peluang mereka ke syurga secara jalan pintas telah pun tertutup.

Waktu itu tiada lagi guna untuk menyes4l. Anak-anak yang membesar “dengan orang lain” juga kurang mesra dengan kita, kerana tak pernah diberi perhatian dan kasih sayang selayaknya.

Akhirnya anak-anak muda menjadi sampah r4ver, hipsteer dan entah apa kej4d4h lagi. Yang perempuan hilang d4ra seawal darjah tiga, yang lelaki melayari web luc4h seawal tadika. Ibu bapa tak pernah ajar agama.

Anak-anak membesar menjadi penderh4ka. Mem4ksa ibubapa derh4ka tadi menitiskan air mata.

Semuanya dah terlambat.

Sejak awal lagi kau salah kira.

Sejak awal lagi kau terlibat rib4.

Sejak awal lagi kau sibuk kejar dunia.

Sejak awal lagi kau makan semua benda.

Sejak awal lagi kau tidak menjadi h4mba.

Kepada yang masih ada ibu dan bapa. Khidmatlah kepada mereka sekarang, selagi mereka masih hidup. Bawalah mereka ke mana mereka mahu pergi.

K0rbankan dunia mu.. sudah-sudah lah kejar dunia yang tak berkesudahan…. Tak kan kau nak biar mak bapak kau m4tii membawa hati yang kecewa…


(Gambar Sekadar Hiasan)

Sekurang-kurangnya balas lah jasa mereka, buatlah mereka tersenyum, belanja lah mereka makan, bawak mereka berjalan, khidmat mereka walau terpaksa ambil cuti, mintak doa mereka pada setiap perkara, hubungi mereka walaupun tak ada benda nak kata, cukup mereka dengar suara kita dan kita dengar suara mereka. Jangan sia-siakan syurga itu.

Redha Allah terletak pada redha kedua ibu bapa kita. Waktu khidmat, niatlah untuk sukakan Allah. Saya berani gerenti dengan nama Allah , Allah akan mudahkan semua urusan dunia akhirat kita. Allah akan murahkan rezeki kita. Saya dah alaminya.

Ramai orang kedekut dengan ibubapa sendiri. Tak pernah bawa ibubapa ke restoran mahal walau sekali. Bukan nak tunggu kaya, bukan nak bajet kaya, tapi ia akan buat ibubapa sangat gembira kerana dihargai sangat-sangat. Bawak awek luar nikah ke restoran mahal dia tak rasa apa. Bawak ibubapa, dia kata bazir.

Pengalaman saya sendiri, kalau saya ada masalah kewangan, saya akan belanja mak ayah saya makan tempat mahal, atau saya keluarkan sejumlah wang besar dan terus hadiahkan pada ibu ayah. Kalau ikut logik, harta akan semakin berkurang, dah la tengah gawat.

Tapi tak… Orang munafik yang tak ada iman je akan fikir macam tu. Orang beriman pulak diajar oleh Rasulullah, lagi banyak harta kita keluar untuk Allah, apatah lagi untuk gembirakan ibu bapa, harta kita akan melimpah-limpah digandakan.

Jadi korang rasa, korang sempit kewangan sebab apa?


(Gambar Sekadar Hiasan)

Sebab korang kedekut. Wall4hi korang kedekut. Akui ia. Dan bertaubat kepada Allah. Walaupun korang memang ada keluar sedekah. Tapi akuilah korang memang kedekut. Keluar sedekah sikit pun berkira-kira.

Kalau betul korang tak kedekut, pernah tak korang bagi seluruh gaji korang pada mak bapak korang untuk satu bulan? Eksttriim kan?

Mestilah tak pernah! Gil4! Nanti nak makan apa! Ok, kita turun sikit. Pernah tak masukkan not biru RM 50 dalam tabung masjid ? Not biru memang selalu…. Tapi bukan RM50… RM1 je….Tengok tu… Kedekut kan?

Lepas tu mengadu kat Allah, kenapalah aku hidup sempit, ini tak cukup, itu tak cukup . Ni semua mesti salah N4jib!


(Gambar Sekadar Hiasan)

Orang yang berkira-kira dengan Allah , Allah pun akan berkira-kira dengan dia. Ingat ni sampai bila-bila. Kalau nak hidup sempit, berkira-kira lah dengan ibubapa kita . Try it, experience it. Hidup kau konfem akan sempit walaupun laki bini kerja hebat, gaji puluh ribu sebulan tak termasuk OT.

Gembirakanlah ibu bapa mu. Insya Allah Allah pasti akan betulkan segalanya dalam hidupmu. Jangan perhambakan ibubapa mu, diorang dah jaga kau dari kecik, kau jagalah anak kau sendiri.

Sampai bila nak hidup menyusahkan mak bapak. Patutnya mudahkan mereka, layan mereka macam raja, permaisuri. Bukan jadikan mereka sebagai bibik.

Yang wanita, jadilah surirumah, didik anakmu sendiri seperti semua srikandi Islam. Tokoh-tokoh agung dunia dalam sejarah Islam semuanya lahir daripada madrasah rumah yang diketuai oleh IBU mereka.

Sekarang rumah hanya jadi panggung wayang, untuk tengok cerita Korea dan raja lawak. Hanya jadi restoran, beli meja mahal dan makan sedap-sedap. Jadi pusat karaoke hari-hari layan lagu dari program realiti.

Maka yang terhasil dari rumah-rumah zaman sekarang hanyalah s4mpah masyarakat. Pastu bajet Soleh, bajet solehah, tak boleh ditegur, melentiing bagai nak rak.

Di luar sana, memang ramai orang “kaya”. Tapi majoritinya kaya p4lsu.

Rumah besar, kereta mewah , tapi semuanya hutang. Hutang riba pulak tu. Harta mereka hanya kertas dan nombor dalam skrin, yang tiada nilai aset.

Dan kehidupan itulah yang kau kejar. Yang penuh tipu daya. Bajet diva, tapi penuh rib4.

Aku sikit pun tak heran pada mana-mana orang kaya zaman sekarang sebab tahu mereka semua p0sers, f4kerss, p4lsu, cetak r0mpak.

Kehidupan itu yang kau carik? Hingga tanggungjawab kau abai? Mak bapak kau hamb4kan? Anak-anak tidak diberi agama? Alláhu…

“Jangan kau terjun ke dalamnya, kerana syurganya d4jj4l itu hakikatnya adalah ner4ka.”

Nota: Tulisan ini adalah kata hatiku untuk diriku sendiri. Aku mencel4 diriku siang dan malam agar aku tidak leka dengan angan-angan dunia yang penuh tiipu daya dan menjaga ibubapa ku dengan baik.

Merekalah syurgaku. Dan aku rasakan ia mungkin bermanfaat bagi sesetengah orang yang berakal, jadi aku decide untuk share disini. Moga ada manfaatnya.

Begitulah tulisan yang dinukilkan oleh saudara Zakuan Faiz. Semoga tulisan beliau ini dapat membuka mata kita tentang betapa besarnya kasa dan peng0rbanan ibubapa terhadap kita. Berbaktilah kepada mereka semasa mereka masih ada.

Terima Kasih Kerana Membaca. Silakan SHARE. Semoga bermanfaat..

Sumber : FB Zakuan Faiz / Disusun Oleh Berita Kopak