” Jika sayangkan anak berhentilah. Sebabnya, asap r0k0k yang melekat pada baju 3 hari baru hilang.. “

” Jika sayangkan anak berhentilah. Sebabnya, asap r0k0k yang melekat pada baju 3 hari baru hilang. Meruntun hati ibu, salah orang lain tetapi orang lain yang menanggung.. “

Semua sedia maklum mer0k0k membahay4kan kesihatan. Bukan sahaja kepada per0k0k itu sendiri, malah turut membahay4kan orang-orang di sekeliling mereka juga.

Kanak-kanak juga dikategorikan sebagai per0k0k pasif. Ini kerana kanak-kanak menyedut asap r0k0k basi yang disebarkan oleh per0k0k. Akibatnya, kanak-kanak yang terdedah kepada asap r0k0k basi mempunyai risiko lebih tinggi untuk mengalami pelbagai masalah kesihatan.

Baca perkongsian Khairunnisa Kamarudin di bawah. Semoga dapat membuka mata kepada per0k0k-per0k0k di luar sana kesan buruk mer0k0k terhadap anak-anak yang masih kecil dan tidak bersalah.

SAYANG ANAK, BERHENTILAH

Semalam Mama bawa Muhammad Rayyan repeat bl00d test… Muhammad dem4m, b4tuk, selsem4 on off sejak raya haji. kira2 hampir 3 minggu.

Masuk bilik, soalan pertama doktor :

” Ayahnya mer0k0k ke ? “

” Ye doktor ” Mama da tak keruan masa ni.

” Kuman dalam dar4h anak puan masih tinggi, jadi dia memang akan on off dem4m, b4tuk, selsem4 selagi mana ayahnya mer0k0k “

Allah, mama rasa nak nages time ni. Terbayang Muhammad tak lena tidur malam b4tuk2 kadang sampai termunt4h2.

” Jika sayangkan anak minta ayah berhenti mer0k0k ye “

Meruntun hati ibu, salah orang lain tetapi orang lain yang menanggung.

Ya, ramai orang keliling Muhammad mer0k0k. bukan sekadar ayahnya, atoknya, pakcik2nya. Apa pilihan mama ada ? Jauhkan Muhammad dari mereka yang mer0k0k ?

Ya, mama tahu mungkin ada faktor lain selain asap r0k0k, tapi salah satu sebab adalah asap r0k0k. Asap r0k0k yang melekat di tubuh per0k0k akan hilang dalam masa 3 hari.

Sayang kan Muhammad, berhentilah !

Disclaimer : Suami dan family member yang sm0ker mer0k0k di luar rumah, dan ada yang hanya mer0k0k di mamak sahaja. Tapi the fact is, asap r0k0k melekat dibaju2 selama 3 hari.

Kanak-kanak adalah permata hati kita. Oleh itu, menjadi tanggungjawab kita untuk menyediakan persekitaran yang kondusif bagi menjamin keselesaaan dan kesihatan kanak-kanak.

Terima kasih Saudari Khairunnisa Kamarudin atas perkongsian yang berguna ini. Kepada ibu bapa di luar sana, terutama sekali kepada kaki r0k0k, sila ambil perhatian yang serius terhadap isu ini.

Jika anda sayangkan anak anda atau ahli keluarga anda yang lain, berhentilah mer0k0k. Jangan sampai menyesal di kemudian hari, langsung tiada gunanya. Berikan anak-anak anda kehidupan yang sihat. Bertindaklah sebelum terlambat.

Silakan SHARE..

Sumber : Khairunnisa Kamarudin by Berita Kopak / Ciungwanara