“Bekas Isteri Suami Saya Kerap Mintak Duit Dengan Suami, Naik Rimas Saya… Saya Suruh Rujuk Dia Tak Mahu Tapi Bila Takde duit Dia Mengadu Kat Suami..”

“Bekas Isteri Suami Saya Kerap Mintak Duit Dengan Suami, Naik Rimas Saya… Saya Suruh Rujuk Dia Tak Mahu Tapi Bila Takde duit Dia Mengadu Kat Suami..”

Menjadi isteri kepada bekas suami orang kadang-kadang bukanlah perkara yang mudah. Banyak perkara yang kadang-kadang di luar dugaan berlaku. Yang pasti apabila seseorang wanita itu berkahwin dengan bekas suami orang, kita seharusnya ingat bahawa lelaki itu ada tanggungjawab lain selain dirinya.

Tetapi bagi seorang wanita ini dia tidak kisah jika suaminya itu rujuk semula kepada isteri lamanya kerana dia melihat isteri lama suaminya itu selalu meminta-minta dan dalam kesusahan. Baca kisah yang diluahkan oleh wanita ini…

Salam admin. Mohon admin hide profile saya.

Saya dan suami berkenalan tahun lepas, dan baru mendirikan rumahtangga 6bulan. Saya berkenalan dengan suami setelah dia menduda selama 10tahun. Jadi tiada istilah sondol menyondol untuk pengetahuan makcik/pakcik bawang.

Dalam tempoh perkenalan saya pernah bertanya pada suami kenapa tidak sambung/rujuk pada bekas isteri, dia bagitahu yang dia pernah banyak kali memujuk untuk menyambung kembali namun bekas isterinya tidak mahu kembali (sebab perceraian, bekas isteri bekerja sehingga abaikan suami & anak2). Untuk pengetahuan, anak2 semua suami yang jaga, bekas isteri tidak menuntut hak untuk menjaga anak, meskipun anak bongsu baru 7 tahun.


Gambar Sekadar Ilustrasi

Masalahnya sekarang, saya dalam dilema.

Suami mempunyai group whatsapp family, include bekas isteri. Saya tidak kisah kalau melibatkan anak2 cumanya bila ada masalah, contoh bekas isteri tiada duit hendak balik kg sendiri/tiada duit hendak belanja, diberitahu dalam group, suami tolong bagi. Adakah salah saya, kalau saya merasakan iri hati?

Masih perlukah suami memberi belanja untuk bekas isteri meskipun sekadar menolong? Itu tidak termasuk kereta & rumah. Sedangkan saya dirumah jaga anak2nya. Saya bukan mengungkit, cuma rasa geram. Saya manusia biasa, ada hati perasaan.

Saya pernah menyatakan hasrat saya, jika bekas isteri hendak sambung/rujuk kembali, saya terima dia sebagai madu. Ini tidak. Dia tidak mahu. Tapi bila tiada duit, dia mengadu pada suami.


Gambar Sekadar Ilustrasi

Saya tidak tahu sampai bila semua ini akan berakhir. Dulu suami pernah cakap, bekas isteri jarang whatsapp dengan anak2, namun sejak 3bulan perkahwinan saya, bekas isteri semakin kerap whatsapp, saya keliru, saya tidak faham apa yang dia nak.

Saya juga pernah melihat status whatsapp dia di hp suami, yang diaa berangan2 hendak pakai pakaian pengantin tetapi tidak kesampaian, status selepas seminggu perkahwinan saya.

Saya tidak kisah andai dia madu saya, suami habiskan duit untuk dia. Sekurang2nya dia ada hak sebagai isteri, tetapi sekarang ini masalahnya dia tak nak sambung/rujuk. Dan saya, saya rasa macam kosong, mereka lengkap 1family. Saya rasa macam saya orang gaji yang urus anak2.


Gambar Sekadar Ilustrasi

Saya pun sudah habis berfikir. Saya fikir ke hadapan. Jika suami sambung /rujuk dengan bekas isteri dan bekas isteri tidak mahu berkongsi, saya sanggup berundur meskipun kasih, cinta, sayang saya pada suami masih kuat. Saya tidak mahu menghalang kebahagiaan mereka, kerana mereka sudah lengkap 1family dengan anak2. Saya? Saya seorang. Mungkin kewujudan saya untuk memberi peluang kepada mereka untuk bersatu kembali.

Terima kasih admin.

Terima Kasih Kerana Membaca. Silakan SHARE Dan Semoga Bermanfaat

Sumber : KRT