( VIDEO) Selepas 18 Tahun Berpisah, CIMPANZI Ini Berjumpa Semula Dengan Wanita Yang Menyelamatkannya… Begitu Mengharukan!

( VIDEO) Selepas 18 Tahun Berpisah, CIMPANZI Ini Berjumpa Semula Dengan Wanita Yang Menyelamatkannya… Begitu Mengharukan!

SEMUA haiwan berhak menerima hak mereka untuk dihormati kerana mereka juga mempunyai perasaan dan pemikiran. Tidak ada binatang yang berhak dikurung dalam sangkar dan dipisahkan dari sejenisnya.

Linda Koebner adalah aktivis alam sekitar yang sangat merasakan perlindungan terhadap alam sekitar dan haiwan. 18 tahun yang lalu, Linda mengetuai satu kumpulan untuk membebaskan enam cimpanzi dari makmal pengujian haiwan.

Cimpanzi tersebut tidak lagi diperlukan untuk ujian tersebut dan mereka akan dibunuh apabila mereka tidak lagi digunakan.

Walau bagaimanapun, masalah timbul apabila cimpanzi yang dilahirkan dan dibesarkan di dalam tawanan menjadi tanpa pengalaman untuk dilepaskan di alam liar dan akan membahayakannya. Ini menjadikan Linda tidak dapat melepaskan mereka ke alam liar sehingga mereka besar.

Apabila cimpanzi tersebut pertama kali tiba, mereka terpaksa ditarik keluar dari kotak-kotak kerana mereka terkejut dengan persekitaran yang tidak dikenali.

Cimpanzi tidak pernah melihat rumput yang sebenar, matahari yang sebenar ataupun terkena udara pada wajah mereka

Walau bagaimanapun, selepas beberapa ketika, mereka mula menyesuaikan diri dengan kehidupan barunya.

Apabila tiba masanya untuk Linda meninggalkan cimpanzi, dia mendapati ianya sesuatu perpisahan yang menyedihkan kerana mereka telah membentuk ikatan istimewa antara satu sama lain. Tetapi mereka terpaksa dipisahkan

Cimpanzi diajar untuk menyesuaikan diri dengan kehidupan baru dengan menyokong satu sama lain selepas Linda tiada. Mereka terus membiak dalam kandang hidupan liar

Kini, 18 tahun kemudian, Linda kembali melawat mereka. Apabila dia datang ke kandang, dua daripada enam cimpanzi asal yang dijaganya kemudian masih hidup. Apabila Linda mendekati mereka, Linda berkata: “Ingat saya lagi?”

Kedua cimpanzi memandangnya dan ketika dia tiba di pagar, cimpanzi, Doll and Swing benar-benar gembira melihatnya!

Mereka pasti rindu kepadanya kerana mereka menarik Linda ke dalam pelukan mereka

Mereka berpelukan satu sama lain untuk seketika. Sudah pasti ianya penuh emosi selepas 18 tahun terpisah

Doll menunjukkan kepada Linda bahawa tiada apa yang berubah antara mereka selama 18 tahun yang lalu.

Doll and Swing menunjukkan kasih sayang mereka terhadap Linda, sesuatu yang tidak pernah mereka lakukan kepada sesiapa sebelum ini

Fakta bahawa mereka masih ingat Linda selepas hampir dua dekad menunjukkan bahawa mereka pasti mengingati kehidupan sengsara mereka di makmal ujian. Mereka bernasib baik dilepaskan dan diselamatkan oleh Linda dan pasukannya.

Walaupun dilayan oleh manusia di makmal, sangat mengagumkan untuk melihat bagaimana mereka masih boleh mempercayai Linda Koebner

Tonton video yang menyedihkan ini perjumpaan antara Linda dan Cimpanzi yang diselamatkannya di sini

Terima Kasih Kerana Membaca. Silakan SHARE Untuk Cerita dan Berita menarik!

Terjemahan Dan Disusun Oleh Berita Kopak / Ciungwanara

Sumber : Youtube / Terjemahan Oleh Beritakopak.org