Tak dedahkan Yusuf Iskandar pada gadjet, sikap Hanis Zalika dipuji geng ibu2

Setiap ibu bapa mempunyai cara tersendiri bagi mendidik anak-anak, begitulah juga bagi pelakon popular Hanis Zalika yang menjelaskan bahawa dia tidak mendedahkan Yusuf Iskandar kepada gadjet.

Perkongsian itu telah dimuat naik oleh Hanis Zalika menerusi Instagramnya, yang telah menerima 187 ribu tanda suka.

Hanis menjelaskan bahawa ibu bapa tidak perlu takut untuk tidak memberikan anak-anak gadjet, kerana terdapat pelbagai kaedah lain untuk menarik perhatian anak-anak.

Saya tak bagi Yusuf gadjet…

View this post on Instagram

Umur berapa nak bagi anak gajet? Entah. Taknak bagi boleh tak. Geram baca Bill Gates and other tech giants dekat Silicon Valley pun bagi anak diorang gajet bila anak diorang cecah 14tahun ke atas. Padahal diorang yang cipta benda2 camni. Tapi diorang pun beranggapan yang gajet dan easy access to things ni sangat harmful. / Kita macam mana? Takut anak ketinggalan? Tak up-to-date? We are so clueless kesiannya kita. Takde resepi atau formula yang betul-betul terbukti selamat dalam pada menyediakan anak menghadapi masa depan. Kita nak didik anak mengikut zaman, tapi berada dalam zaman yang menakutkan. / Ramai tanya what is our stand with Yusuf and gadget. Just like all parents, kita pun tengah navigate our way through it, mula-mula try cara ni, pastu cuba cara tu pulak. Macam-macam. But for now, we only allow channels on TV. So dia takde pilihan nak suruh kita tukar2. Macam kita dulu kena duduk je tengok iklan cokelat Apollo terbang banyak2 kat angkasa. / P/S: Yusuf suka tonton Baby TV (channel 618, Astro), banyak vocabs bagus dia belajar dari situ.

A post shared by Hanis Zalikha (@haniszalikha) on

Umur berapa nak bagi anak gajet? Entah. Taknak bagi boleh tak. Geram baca Bill Gates and other tech giants dekat Silicon Valley pun bagi anak diorang gajet bila anak diorang cecah 14tahun ke atas. Padahal diorang yang cipta benda2 camni. Tapi diorang pun beranggapan yang gajet dan easy access to things ni sangat harmful.

Kita macam mana? Takut anak ketinggalan? Tak up-to-date? We are so clueless kesiannya kita. Takde resepi atau formula yang betul-betul terbukti selamat dalam pada menyediakan anak menghadapi masa depan. Kita nak didik anak mengikut zaman, tapi berada dalam zaman yang menakutkan.

Ramai tanya what is our stand with Yusuf and gadget. Just like all parents, kita pun tengah navigate our way through it, mula-mula try cara ni, pastu cuba cara tu pulak. Macam-macam. But for now, we only allow channels on TV. So dia takde pilihan nak suruh kita tukar2. Macam kita dulu kena duduk je tengok iklan cokelat Apollo terbang banyak2 kat angkasa.

Good tips! Bagusnya Hanis!

Menerusi muat naik di Instagram, ramai yang turut memuji peribadi Hanis yang tidak mendedahkan gadjet kepada anaknya.

Mereka juga turut berkongsi tips bagaimana untuk tidak menggalakkkan anak-anak kepada gadjet.

Behave je Yusuf ni!

Betul ke keknis!

Setuju sangat!

Sumber : Hanis Zalika