Anak meninggal sebagai Islam, pasangan Kristian jemput jemaah buat tahlil di rumah

Selalu jika majlis yang melibatkan bacaan doa seperti tahlil atau majlis kesyukuran kebiasaannya akan dilakukan oleh masyarakat Muslim sama ada di rumah mereka atau pun di masjid.

Namun baru-baru ini telah tular, apabila tersebarnya gambar sekumpulan lelaki berbaju melayu dan berkopiah dipercayai beragama Islam sedang melakukan bacaan doa di dalam sebuah rumah penganut kristian.

Tanda salib besar tergantung, ramai yang aneh

Dapat dilihat di dalam gambar tersebut, tanda salib jelas kelihatan tergantung di dinding rumah, dimana sekumpulan lelaki Muslim sedang berkumpul untuk melakukan bacaan doa.

Berikutan itu, ramai yang berasa kurang senang dengan foto tersebut sehingga menimbulkan pelbagai spekulasi mempersoalkan mengenai tindakan sekumpulan lelaki Muslim terbabit.

Majlis tahlil, arwah anak seorang Islam…

Tidak mahu terus disalah anggap, beberapa individu di media sosial tampil membuat kenyataan mengenai gambar tersebut, dikatakan majlis itu merupakan bacaan tahlil buat anak kepada tuan rumah tersebut, yang beragama Islam.

Difahamkan, anak kepada pasangan penganut Kristian merupakan seorang muallaf, telah meninggal dunia ketika berada di Terengganu.

Kasih sayang tidak pernah luntur, walaupun berbeza agama dan sangat taat kepada kepercayaan masing-masing, namun hubungan kekeluargaan itu masih utuh dan tidak pernah putus.

Satu kebiasaan di Sarawak dan Sabah…

Menurut satu lagi posting, memang menjadi satu kebiasaan di Sarawak dan Sabah membenarkan majlis seperti itu dilakukan bersama walaupun berlainan agama.

Ini kerana, majoriti masyarakat disana, sungguhpun berbeza agama dan tiada pertalian darah, tetapi keharmonian diantara mereka kekal terjalin.

Walau bagaimanpun, kesahihan mengenai maklumat tersebut masih tidak dapat disahkan oleh mana-mana pihak, tetapi diharapkan agar kisah ini mampu menjadi contoh dan teladan yang baik buat kita semua.

Sumber : Siakap Keli