Mahkamah kata talak PU Abu tak sah, akui masih sayangkan isteri

Tergempar baru-baru ini tentang satu kes penceraian yang membabitkan seorang ustaz selebriti daripada rancangan Pencetus Ummah (PU) dengan isterinya kerana berniat untuk menikahi wanita lain yang berstatus janda.

Perkara ini telah mengundang pelbagai reaksi negatif daripada netizen, ekoran PU Abu seakan-akan tidak menggalas tugasnya sebagai pendakwah kerana telah menceraikan isterinya, Ain ‘Afini yang sedang sarat mengandung tujuh bulan.

Kini kemelut rumahtangga PU Abu Sufyan dan Ain ‘Afini menemui jalan nokhtah apabila Mahkamah Rendah Syariah Klang memutuskan lafaz talak yang dibuat oleh lelaki itu menerusi aplikasi WhatsApp pada 13 Mac lalu adalah tidak sah.

PU Abu tak ada niat ceraikan isteri?

Keputusan itu dibuat Hakim Syarie, Mohd Nuruazhar Tohar, selepas menerima sumpah yang dibuat oleh PU Abu sendiri.

Abu Sufyan, 23 tahun dalam sumpahnya mengaku tidak berniat untuk menceraikan isterinya pada ketika itu yang tertulis dalam perbualan Whatsapp mereka.

PU Abu turut mengakui bahawa lafaz penceraian yang dibuat adalah atas kehendak dirinya sendiri tanpa desakan sesiapa. Namun PU Abu mempertahankan dirinya dengan menyatakan keadaan yang memaksa dirinya untuk menceraikan isterinya.

Menurut Ain ‘Afni, suaminya telah meminta untuk mengisi borang penceraian selepas melafaskan cerai melalui aplikasi Whatsapp.

PU Abu menyesal dengan tindakannya

Kini PU Abu mengakui tidak mempunyai niat secara total untuk melepaskan isterinya melainkan itu adalah permintaan isteri sendiri.

“Saya masih sayangkan dia, saya masih mahu bersamanya dan tanggungjawab terhadap anak yang berada dalam perut isteri. Saya mohon maaf kepada isteri, keluarga isteri.”

Sumber: Sinar Harian