Kurang ilmu & cuma menghafal, Ridhuan Tee dedah sisi gelap program PU

Pencetus Ummah (PU), Da’i dan Imam Muda merupakan antara program realiti terbitan stesen televisyen tempatan dalam usaha untuk mencari golongan pendakwah baru.

Apabila berlaku sesuatu kontroversi terhadap salah seorang daripada peserta, sedikit sebanyak akan mencalarkan imej mereka sebagai orang yang berilmu.

Namun menurut pendakwah, Prof Dr Mohd Ridhuan Tee Abdullah, penonton seakan-akan ‘tertipu’ kerana para peserta banyak bergantung kepada teknik menghafal dan bukannya mempunyai ilmu ‘semulajadi’.

“Mereka yang masuk program ini adalah sebahagian yang tersangat kecil peserta di luar sana tidak sedalam mana ilmu mereka.

“Ada yang menang dan menjadi juara sekadar menghafal sahaja. Ilmu tidak ke mana, cuma pandai bercakap saja dan berlawak bod0h sekali sekala.

“Saya tahulah, sebab saya adalah hos program realiti untuk siri pertama Astro ini dan banyak lagi program realiti lain.

“Sebenarnya program ini tidak ada apa? Glamour saja lebih? Publisiti diberikan seolah-olah mereka ini hebat sangat.

“Walhal kerjanya menghafal dan diselang-seli dengan lawak-lawak basi dan gimik-gimik meloyakan. Saya sudah lama dalam dunia seni sebegini,” katanya.

Beliau turut mengulas mengenai kontroversi melanda peserta musim pertama, PU Abu yang bertindak untuk menceraikan bekas isterinya ketika sedang hamil.

“Jika PU ini faham Islam, sudah tentu dia tidak bertindak sedemikian. Sebab tak tau dan tak faham lah yang menyebabkan berlaku sedemikian. Jadi, apa ke jadahnya perbesarkan isu ini,” ujarnya.

Biarpun begitu, beliau berharap bakal atau bekas peserta perlu menjaga akhlak serta tingkah laku kerana mereka sering mendapat perhatian netizen.

“Jangan rosakkan imej Islam dengan tindakan kita yang hod0h itu. Kerana nila setitik rosak susu sebelanga. Musuh-musuh Islam akan menggunakan berita untuk memburuk-buruk agama kita.

“Berhati-hatilah. Ambillah kesempatan dengan berjayanya kita masuk TV dan menjadi glamour untuk terus memperdalamkan ilmu di dada.

“Pergilah sambung mengaji. Tak cukup terhenti setakat itu sahaja. Ummah di luar sana sangat dahaga penampilan dan ilmu kita,” katanya.

Sumber : Islamik Media