Jemput pelajar tahfiz adakan tahlil untuk bapa, rupanya jadi tahlil buat diri sendiri

Pemergian allahyarham Puan Faziani Rohban, 39, pada pagi tadi benar-benar mengejutkan banyak pihak. Pengasas kosmetik D’nars Skincare itu telah terlibat dalam satu kemalangan di Pattani, Thailand semasa dalam perjalanan memberikan sumbangan zakat.

Maut ditempat kejadian, jenazah Faziani akan dikebumikan di kampung halamannya di Kota Bharu, Kelantan sejurus selepas Isyak.

Jemput pelajar tahfiz baca tahlil di rumah

Menerusi Berita Harian, Setiausaha Sulit mudir Madrasah Ahbabul Mustafa Al Islamiah Kampung Menjual, Al Fatas Yasmi telah memberitahu bahawa sebenarnya pengasas kosmetik itu telah menjemput pelajar-pelajar tahfiz untuk mengaji di kediamannya bermula hari ini.

كل نفس ذَآٮِٕقَةُ الموتKami dijemput untuk bacaan Quran untuk arwah di kediaman arwah di Kampung Paloh, Tumpat….

Posted by Al Fatas Yasmi on Saturday, May 18, 2019

Nak buat tahil 40 hari untuk bapa

Selain mengimarahkan bulan Ramadan, beliau juga meminta turut sama-sama membuat tahlil selama 40 hari untuk bapanya yang telah meninggal dunia. Namun, tidak dijangka bahawa tahlil itu sebenarnya adalah untuk dirinya juga.

“Rupa-rupanya tahlil ini nanti bukan saja untuk bapanya yang meninggal di bulan Ramadan lama dulu tapi dirinya sendiri (Faziani).”

Segala urusan sedekah dipercepat

Tambah Al Fatas lagi, Faziani telah empat tahun memberikan sumbangan kepada madrasah tersebut dan tahun ini beliau seolah-olah mempercepatkan segala urusan sedekah dan infaq yang dilakukan saban tahun itu.

“Beberapa hari kebelakangan ini arwah dilihat berkelakuan agak pelik dari biasa di mana ingin selesaikan segala urusan sedekah dan infaq sekali gus.”

Pemergian yang penuh kebaikkan

Menerusi Facebook sumber, rata-rata netizen telah menzahirkan ucapan takziah kepada keluarga mangsa. Pemergian yang tidak dijangka ini nyata memberi kesan kepada banyak pihak kerana beliau sangat dikenali sebagai seorang yang merendah diri dan pemurah. Semoga allahyarham ditempatkan dikalangan orang beriman.

Buat amal jariah tak pernah dicanang

Tak henti-henti lakukan amalan mulia

Satu persatu kebaikkan arwah diberitahu

Sumber : Berita HarianAl Falas Yasmi