Susulan Pihak Berkuasa Menyamar Jadi Tukang Masak Utk Tangkap Org Tak Puasa, Ramai Kata “Kau Takde Kerja Ke”

Macam yang korang semua tahu, setiap kali puasa, pihak berkuasa giat melakukan operasi menangkap orang-orang Islam yang tak berpuasa. Menurut News Straits Times, sesiapa yang berpuasa dan bercadang untuk makan di gerai semasa bulan puasa di Segamat perlu bersiap sedia kerana mungkin orang yang menghidangkan makanan adalah pihak berkuasa dari Majlis Perbandaran Segamat (MPS). Presiden MPS Mohd Masni Wakiman berkata pihaknya telah bekerjasama dengan Jabatan Agama Islam Segamat untuk menangkap umat Islam yang tak berpuasa dan menikmati makanan lebih-lebih lagi di gerai-gerai bawah pengawasan MPS.

Masni berkata, dia telah menambah 32 pegawai termasuk dua pegawai yang memang pandai membuat roti canai, teh dan mi mamak.

“ Kami memilih pegawai berkulit gelap untuk melakukan job undercover ini. Mereka akan kedengaran yakin apabila mereka bercakap bahasa Indonesia atau slang Pakistan supaya pelanggan percaya yang mereka memang pekerja di sana sebagai tukang masak, menghidangkan makanan dan mengambil pesanan menu.

“ MPS tak mahu dilihat seperti tak membuat apa-apa usaha untuk mengawal isu orang Islam makan secara terbuka semasa bulan Ramadan. Ia bukan saja tak menghormati agama tapi ia juga memberikan imej yang buruk pada MPS dan gerai di bawah pengawasan kami.” Namun tindakan MPS ini telah mengundang kemarahan netizen yang tak bersetuju dengan tindakan ini.

” Dari menyamar tangkap orang tak puasa lebih baik menyamar cari orang miskin, tengok mereka berbuka dan sahur makan apa”, tulis seorang netizen Terdahulu, Presiden MPS Mohd Masni Wakiman berkata majlis itu sedang bekerjasama dengan Jabatan Agama Islam Segamat untuk mengesan mereka yang tidak berpuasa dan menikmati makanan terutama di gerai di bawah pengawasan MPS.

” Terdapat 185 gerai berlesen dan kedai makanan di bawah MPS di 15 lokasi. Ini termasuk Segamat, Bandar Putra IOI, Segamat Baru, Jalan Segamat Muar, Taman Yayasan, Buloh Kasap, Jementah, Batu Anam dan Bandar Utama, “katanya di pejabat MPS Segamat di sini hari ini.

” Apabila perintah itu dihantar, kakitangan penguatkuasa akan menangkap imej individu atau kumpulan orang yang menikmati makanan, dan segera menghubungi Majlis Agama Islam Segamat.

” Saya menasihati peniaga makanan agar tidak membenarkan orang Islam makan di gerai mereka pada siang hari (semasa Ramadan). Aksi sebilangan kecil umat Islam ini memalukan dan memberikan gambaran yang salah kepada Islam di mata orang-orang agama lain. ”

Sumber: l0bakmerah