Selepas kes Zulfarhan, rupanya ada seorang lagi penuntut UPNM hilang ny4wa dibuIi senior?

Umum sedia tahu mengenai kes derra dan bunuuh yang berlaku dua tahun lepas melibatkan pelajar-pelajar Universiti Pertahanan Malaysia (UPNM) sehingga seorang penuntut dikenali sebagai Zulfarhan Osman Zulkarnain kehilangan nyawwa.

Selepas kes tersebut mendapat liputan meluas kerana mahkamah telah mengarahkan para tertuuduh membela diri, kali ini satu lagi kes buIi dan bunuuh melibatkan pelajar UPNM telah tular di media sosial.

Perkara itu telah dijelaskan menerusi satu perkongsian di Facebook milik seorang gadis yang mengaku sebagai kakak kepada mangs4. Dikenali sebagai Norzulaikha Othman, dia memceritakan kronologi semasa berita kemattian adiknya iaitu Amirul Nashriq diterima keluarga.

Menerusi perkongsian tersebut juga, Norzulaikha turut menjawab beberapa soalan yang kerap kali diterimanya berhubung kemattian Amirul Nashriq.

Tambahnya lagi, pihak keluarga sangat berharap agar mana-mana pihak yang terlibat mampu tampil untuk membantu siasal4tan kerana setakat ini belum ada sebarang bukti yang kukuh.

Terdahulu, gambar seorang pelajar UPNM yang didakwwa telah meninggaI dunia kerana Iemas selepas dibawa pergi berkelah oleh beberapa orang rakannya telah tular sehingga mendapat perhatian ramai.

Sayu saat membaca kronologi

Namun begitu, komen di gambar tersebut telah mengundang seribu satu pertanyaan apabila individu tersebut memberitahu bahawa Amirul Nashriq sebenarnya dipukuI hingga ceddera

Difahamkan, memang ada pihak UPNM telah menghantar barangan peribadi mangs4 dalam keadaan tidak lengkap selepas pemergian arwwah.

Sebelum ini Penuntut Kongsi Status Backup UPNM. Tak Sangka Adik Zulfarhan Datang Komen, “Kami Hantar Dia Hidup, Tapi”

Pada saat ini, Universiti Pertahanan Nasional Malaysia (UPNM) menerima pelbagai krit1kan dan tohmahan daripada seluruh rakyat Malaysia disebabkan ke$ kem4tian Zulfarhan Osman Zulkarnain, 2 tahun lepas.

Bagaimanapun, penuntut UPNM dikatakan meminta orang ramai supaya tak ‘maki’ UPNM. Lelaki itu meminta kita supaya membuka mata dan tidak hanya pandang bur0k serta menghina UPNM.

Assalamualaikum warga Twitter, minta jasa baik korang untuk rt supaya dapat membuka mata dan menyedarkan rakyat diluar sana yang sering pandang buruk dan menghina IPTA kami (UPNM). Semoga mereka Tak salah sangka lagi terhadap UPNM. Bantu rebuilt UPNM #UPNM #rebuiltUPNM

Dikecam balik oleh netizen

Namun, sebaliknya ramai yang kecam semula lelaki terbabit disebabkan rasa b3ngang dan sakit hati dengan apa yang menimpa Zulfarhan Osman sehingga menyebabkan kem4tian.

Meskipun 18 penuntut UPNM itu telah didapati bersal4h dan diperintah untuk membela diri, tapi rakyat Malaysia masih belum boleh maafkan semua yang terlibat dengan ke$ ini. Antara kata-kata netizen,

” Aku dah kata universiti yang management kalau dah bod*h, sampai ke mahasiswa pun jilat bod*hnye juga. Brawn with no brain.”

” UPNM TEMPAT PENJ3NAYAH.. FULL STOP..”

” Faham, bukan uni/pelajar pelajar bersalah, tapi ini bukan masa untuk pentingkan ‘nama baik’, jika benar mahu ‘rebuild‘ maka bersolidariti bersama yang teraniaya, tunjukkan semangat tolak budaya samseng/buli & bun0h persepsi. Tak perlu terlalu emosi & defensif.”

Adik arw4h ‘balas’ tweet

Semalam, adik arw4h sendiri turut memberi komen dan ‘balas’ balik kenyataan lelaki itu di Twitter. UPNM merupakan tempat arw4h abangnya teringin sangat untuk daftar disebabkan cita-citanya untuk jadi Tentera Laut. Namun, sebaliknya nyawa melayang dek kerana perbuatan k3jam penuntut lain pula.

” Tengoklah apa dah jadi sekarang, kami (keluarga) hantar dia hidup tapi kami dapat pembun0han yang k3jam dan tidak berhati perut.”

” You know what? my late bro pernah bermasam muka with my mom sbb my mom x bagi dia masuk UPNM tapi dia tetap berdegil. But now as you see, we send him alive and well tapi kami dapat cold and brut4lly murd3red..”

Sumber : Norzulaikha Othman, mstar