‘Stering Kereta Tiba2 Lock’ – Langgar MATl Pemotong Rumput Di Thailand, Ini Kejadian Yang Sebenar Berlaku

Semalam viral di media sosial apabila enam orang warga Thailand  diremppuh seorang pelancong Malaysia. Kejadian yang berlaku di daerah Rattaphum itu menimbulkan pelbagai spekuIasi orang ramai yang mendakwwa pemandu itu cuwai selepas 5 orang disahkan mavt.

Terbaru, adik pemandu yang meIanggar m4ngsa warganegara Thailand itu tampil kongsi cerita sebenar. Menurutnya kakaknya terIanggar sesuatu di jalan raya sehingga mengakibatkan stereng kereta terkunci.

Stering kereta lock

Assalamualaikum wrt. wbt.

Saya adik kepada Melinda Susilanini , seorang warganegara Malaysia yang tinggal dan bekerja di Kuala Lumpur tapi sekarang ditahan di lokap di Songhla. Beberapa hari yang lepas sempena cuti panjang aidil adha saya, along dan seorang lagi saudara perempuan ambil cuti untuk balik ke kampung di Kelantan dan seterusnya ke selatan Thailand. Kami juga ada saudara disana (selatan Thailand).

Pada 13.08.2019 jam lebih kurang 3.00 petang ketika dalam perjalanan balik, kami terlibat dengan kemaIangan. Mengikut laporan daripada pihak polis Thailand (saya ringkaskan cerita) Semasa dalam perjalanan, keIajuan biasa (sebab kenderaan banyak ketika itu) kakak terIanggar sesuatu ditengah jalan dan menyebabkan kereta kami hilang kawalan.

Kakak bagitau stering kereta tiba-tiba lock dan tak dapat dikawal dan lepas itu kereta kami meremppuh pekerja mesin rumput yang sedang berehat di tepi jalan.

Dikenakan jaminan RM 60k

Kereta kami seterusnya terperossok kedalam longkang lepas hilang kawalan dan mengalami ker0sakan agak teruuk disebabkan rempuuhan tadi. Bagaimanapun kami bertiga selamat dan mengalami kecedraan ringgan sahaja. MaIangnya pekerja yang diIanggar ada yang meninggaI dunia dan ada yang cederra parrah.

Pihak polis dah jalankan siassatan dan kemaIangan ini juga dah dilaporkan di media rasmi Thailand. Sekarang ini kakak saya ditahan dan berada dalam lokap sementara tunggu ikat jamin dan diminta untuk bayar jaminan sebanyak 400,000 baht (RM60,000 ) . Kami cuba dapatkan bantuan konsulat Malaysia dan bantuan dari TAC (Tourist Assistance Centre) untuk cuba kurangkan kos tuntutan jaminan.

Polis Thailand pegang passport

Buat masa ini along masih bersama dengan kami dan masih traumma dengan kejadian. Along tak boleh balik ke Malaysia sebab pihak polis Thailand pegang passport dan ada beberapa urusan yang perlu diselesaikan termasuk urusan dengan keluarga mangs4 yang meninggaI dunia. Kami tak sangka kejadian ini boleh berlaku dan tak pernah sekali-kali ingin ia berlaku. Tambah pula sampai melibatkan kehilangan nyawa. MaIangnya ia dah pun berlaku, sekarang kami perlu selesaikan dengan sebaiknya.

Dalam keadaan ini, kalau boleh kami nak selesaikan kes ini secepat mungkin. Oleh itu saya dengan renddah diri memohon bantuan sumbangan dari rakan2 yang mengenali, saudara mara dan setiap hamba Allah yang ingin membantu. Semoga Allah mudahkan urusan semua yang memudahkan urusan along.

Sumber : Akma Azalan